Witam!
Dziś post z przepisem na pasztet wegetariański, który podbił moje serce. Bardzo lubię pasztety, szczególnie pieczone, ale z racji zmiany trybu odżywiania na zdrowszy nie jem wyrobów sklepowych, w których dominuje tłuszcz. Zainteresował mnie więc przepis na pasztet wegetariański, zamieszczony w miesięczniku "Moje Smaki Życia" i niezwłocznie postanowiłam go wypróbować (oczywiście wprowadziłam małe modyfikacje).
Składniki:
- 500 g białej fasoli
- 4 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 dużych marchewek
- 1 brokuł
- 3 jajka
- 4,5 łyżki kaszy manny
- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, chili mielone, pieprz ziołowy
- olej/oliwa
- 4 aluminiowe formy do pieczenia/ 2 formy keksówki
Sposób wykonania:
Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Łączymy fasolę z cebulą, blendujemy (niezbyt dokładnie) i odstawiamy.
Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy. Warzywa odsączamy, blendujemy (niezbyt dokładnie) każde osobno i odstawiamy.
Masę fasolową dzielimy na 3 części: jedną większą i dwie mniejsze. Do większej ilości masy fasolowej wbijamy jajko, dodajemy 1,5 łyżki kaszy manny, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Dokładnie mieszamy.
Do drugiej części masy fasolowej dodajemy marchewkę, wbijamy jajko i wsypujemy 1,5 łyżki kaszy manny. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym, słodką papryką i chili. Mieszamy.
Do trzeciej porcji masy fasolowej dodajemy brokuł, wbijamy jajko, wsypujemy 1,5 łyżki kaszy manny i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Mieszamy.
Wykładamy poszczególne masy do foremek, zaczynając od fasolowej, następnie dodajemy marchewkową, na końcu brokułową. Pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 st C.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Yvonne
Wspaniale się prezentuje, uwielbiamy wszystko, co wegetariańskie:)
OdpowiedzUsuńI równie wspaniale smakuje :)
Usuń