Witam!
Przy okazji porządków na karcie pamięci, znalazłam zdjęcie faszerowanej papryki. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to pyszne danie, które nadaje się zarówno na obiad, ciepłą kolację, imprezę, czy spotkanie z przyjaciółkami (nawet tymi na diecie).
Składniki na 12 porcji:
- 6 papryk (wykorzystałam białe, ale kolorowe podniosą walory estetyczne dania)
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 średniej wielkości cukinia
- 3 duże marchewki
- 2 cebule
- olej/masło/oliwa do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, mielone chili
Sposób wykonania:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, przekrawamy na pół i gotujemy na pół twardo.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Marchewkę ścieramy na tarce (na grubych oczkach), cukinię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej cukinię i marchewkę. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili (lub innymi przyprawami w zależności od upodobań). Farszem wypełniamy wcześniej ugotowane papryki. Przed podaniem podgrzewamy w piecyku lub mikrofali. Całość można polać dowolnym sosem (polecam pomidorowy).
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Yvonne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy miły komentarz oraz za konstruktywną krytykę :)