24 mar 2014

... Papryka z farszem ryżowo - cukiniowym

Witam!

Przy okazji porządków na karcie pamięci, znalazłam zdjęcie faszerowanej papryki. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to pyszne danie, które nadaje się zarówno na obiad, ciepłą kolację, imprezę, czy spotkanie z przyjaciółkami (nawet tymi na diecie).



Składniki na 12 porcji:

  • 6 papryk (wykorzystałam białe, ale kolorowe podniosą walory estetyczne dania)
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • olej/masło/oliwa do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, mielone chili

Sposób wykonania:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, przekrawamy na pół i gotujemy na pół twardo.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Marchewkę ścieramy na tarce (na grubych oczkach), cukinię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej cukinię i marchewkę. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili (lub innymi przyprawami w zależności od upodobań). Farszem wypełniamy wcześniej ugotowane papryki. Przed podaniem podgrzewamy w piecyku lub mikrofali. Całość można polać dowolnym sosem (polecam pomidorowy).
Smacznego :)

Pozdrawiam serdecznie
Yvonne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy miły komentarz oraz za konstruktywną krytykę :)