17 mar 2014

... Domowe pralinki

Witam!

Najczęściej na moim blogu pojawiają się posty kosmetyczne, staram się również dość często pisać o książkach, od czasu do czasu umieszczę tag, ale kuszą mnie też notki kulinarne. Nie jestem mistrzynią w tej dziedzinie, jednak chciałabym raz na jakiś czas podzielić się przepisem na coś smacznego. Co Wy na to? Podoba Wam się ten pomysł?

Postanowiłam zacząć od domowych pralinek. Ostatni raz robiłam je jesienią, ponieważ teraz zmieniłam całkowicie sposób odżywania (ze względów zdrowotnych) i nie mogę jeść słodyczy :( Nie mniej jednak pralinki były przepyszne i jeśli tylko będę mogła, z pewnością jeszcze nie raz je zrobię :)



Składniki na ok 25 czekoladek:
  • 20 dkg białej czekolady (używałam Alpen Gold)
  • 10 dkg gorzkiej czekolady (jw.)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki alkoholu (użyłam białego rumu)

Sposób wykonania:
Żurawinę i orzechy siekamy niezbyt drobno, tak, żeby były wyczuwalne kawałki. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej posiekaną żurawinę i orzechy i bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą napełniamy foremki (silikonowe lub papierowe), mniej więcej do połowy ich wysokości. Następnie rozpuszczamy, również w kąpieli wodnej, gorzką czekoladę i dodajemy do niej alkohol. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na białą część. Czekoladki wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Zachęcam do wypróbowania przepisu :)


Pozdrawiam serdecznie
Yvonne

4 komentarze:

  1. Nieźle kusisz... bo się wprosimy i pozjadamy wszystko!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :D Dla takich gości postaram się zrobić jeszcze lepsze czekoladki ;)

      Usuń
  2. Muszę kiedyś w końcu też zrobić, marzy mi się coś na kształt Raffaello.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Do tego celu wykorzystałabym przepis na ciasto Raffaello. Wystarczy uformować kuleczki z płatkami migdałowymi w środku, obtoczone w kokosie... mmm...

      Usuń

Dziękuję za każdy miły komentarz oraz za konstruktywną krytykę :)